Mustavuoren historia
​
​
Noin 8 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua jääkauden jäämassat ja niiden sulamisvedet puskevat Euroopan vanhimmasta kallioperästä irronneen kiviaineksen Kalkunvuoren kylkeen soraharjuksi, johon muodostuu alueen korkein kohta, Mustavuori.
1910-luvulla Mustavuoren korkeus ja sijainti todetaan strategisesti hyväksi paikaksi puolustaa Tamperetta mahdollista hyökkääjää vastaan lounaan ja lännen suunnasta. Mustavuoren alueelle rakennetaan laaja juoksuhautaverkosto ja puolustusvarustus. Aikanaan maastoon jääneet linnoituksen jäänteet tullaan suojelemaan muinaislailla.
1940-luvulla Tampereella alkaa jälleenrakentaminen ja Mustavuoren etelärinteeltä aloitetaan soranotto rakentamistarpeisiin. Ajan myötä soranotto paljastaa 30 metriä korkean pystysuoran etelään päin olevan kallioseinämän harjun sisältä.
1960-luvulla tamperelaiset laskettelupioneerit alkavat etsiä Tampereen lähialueelta rinnettä laskettelukäyttöön. Koelaskujen jälkeen Tampereen Villilän kaupunginosassa sijaitseva Mustavuori osoittautuu seudun parhaaksi laskettelurinteeksi muun muassa hyvän rinneprofiilinsa ansiosta.
1967 Suomen Punaisen Ristin ja Tampereen Slalomseuran perustama Mustavuoren Hiihtokeskus Säätiö aloittaa hiihtokeskustoiminnan mäkeen raivatussa rinteessä (Mustavuori Original). Suomalaisvalmisteinen RKP-Veto teleskooppihissi, joka sijaitsee alhaalta katsottuna rinteen vasemmassa laidassa, vetää laskettelijat Mustavuoren huipulle.
1970-luvulla laskettelukeskuksen ylläpitäminen ja alueen omistus siirtyy Tampereen kaupungille. Rinteeseen tehdään keinolumetus, millä pystytään varmistamaan rinteen pysyminen hyvässä kunnossa lasketteluharrastajien määrän lisääntyessä. Kulku rinteeseen siirtyy eteläpuolelle, johon rakennetaan myös laskettelijoita palveleva välinevuokraamo ja lipunmyyntipiste. Laskettelijoiden tarpeita palvelevat myös jalasmökkikioski ja -pukukopit. Rinteen oikeaan laitaan rakennetaan 250 metriä pitkä kapulavaijerihissi (pikkuhissi).
1980-luvulla eletään laskettelun kulta-aikaa. Hissijonot ovat Mustavuoressa pisimmillään satametrisiä ja vanha teleskooppihissi korvataan uudella tehokkaalla Doppelmayrin ankkurihissillä. Rinnekapasiteettia lisätään raivaamalla toinen rinne hissilinjan vasemmalle puolelle. Samalla myös hissikapasiteettia kasvatetaan toisella Doppelmayrin ankkurihissillä. Rinteissä näkyy laskettelijoita perinteisten pujottelusuksien lisäksi monoskillä ja moderneilla telemark-suksilla. Ensimmäiset lumilautailijat saapuvat Mustavuoren rinteille 80-luvun puolivälissä ja rinteeseen saadaan lupa rakentaa hyppyreitä, mikä aikaisemmin on ollut ehdottomasti kielletty. Hyppyreiden tekijöitä uhattiin ennen porttikiellolla ja heidän käskettiin mennä Hervannan mäkihyppymäkeen hyppimään. Tampereen kaupunki rakennuttaa vuonna 1987 Mustavuoren laskettelukeskukseen uuden huoltorakennuksen vuokraamoineen ja kahvioineen. Vanha ja vaarallinen pikkuhissi puretaan pois.
1990-luvulla Tampereen kaupunki ulkoistaa hiihtokeskuksen hoitamisen. Lumilautailun harrastajamäärät kasvavat räjähdysmäisesti, mikä pelastaa monta hiihtokeskusta laman aikana. Mustavuoren kakkosrinteeseen sovitellaan pariinkin paikkaan lumikourua (half pipe). Soranotto loppuu Mustavuoresta ja ensimmäiset kalliokiipeilijät korkkaavat Mustavuoren kallioseinän.
2000-luvulla Mustavuoren kakkosrinteen (street) hyppyreiden koko kasvaa ja suorituspaikat monipuolistuvat reileillä ja pressibokseilla. Streetin käyttäjäkunta lisääntyy huomattavasti, kun twintip-sukset yleistyvät ja ”new school”-hiihto saa lisää harrastajia. Pienestä koostaan huolimatta half pipe on kovassa käytössä erityisesti huoltoa seuraavina päivinä. Half pipen ylläpito vaatii kuitenkin liikaa resursseja ja se päätetään purkaa.
2010-2017 Mustavuoren infraa ei kehitetä muuttuvan maailma mukana. Mustavuoren hyvä rinneprofiili ja helppo saavutettavuus kuitenkin saa vakiintuneet käyttäjät käymään rinteessä. Mustavuoren rinteillä kasvatetaan jo kolmannen sukupolven mustavuorelaisia. Moni mustavuorelainen on saavuttanut kansainvälistä menestystä kilpauralla, mm. Sanni ja Kalle Leinonen. Monelle laskettelu- ja lumilautaharrastus on tuonut ammatin lajin piirissä.
2017 Mustavuoren hiihtokeskus viettää 50 vuotista taivaltaan ilman minkäänlaista juhlaa. Hiihtokeskuksen tulevaisuus näyttää huonolta. Hiihtokeskusta pyörittävän yrittäjän sopimus rinnetoiminnan tuottamisesta päättyy ja yrittäjällä ei ole halua jatkaa toimintaa Mustavuoressa. Huhujen mukaan rinneyrittäjä haluaa jatkaa toimintaa vain Hervannassa ja suunnittelee Mustavuoren hiihtohissien siirtoa Hervannan laskettelukeskukseen. Mustavuoren hiihtokeskusta ei tulla avaamaan kaudelle 2017/2018. Syystalvella 2018 ryhmä Mustavuoren pitkäaikaisia aktiivikäyttäjiä kerääntyy saman pöydän ääreen. Kaikilla on sama päämäärä, saada Mustavuori auki kaudelle 2018/2019 ja varmistaa sen toiminta jatkossa.
2018 Mustavuoren potentiaali lähialueineen monipuolisena ympärivuotisena liikuntapaikkana kirkastuu ja toukokuussa perustetaan Mustavuori Oy. Tampereen kaupunki järjestää kesällä 2018 kilpailutuksen rinnetoiminnan tuottamisesta Hervannassa tai Mustavuoressa vuosiksi 2018-2029. Kilpailutukseen osallistuu Tampereen Rinteet Oy, Konepalvelu Kemppainen Oy ja Mustavuori Oy. Tampereen Rinteet Oy tarjoaa Hervannan puolesta. Mustavuori Oy voittaa ylivoimaisesti parhaalla suunnitelmalla tarjouskilpailun. Konepalvelu Kemppainen Oy valittaa kilpailutuksesta muotoseikan vuoksi.
​
Valituksesta huolimatta innokkaat harrastajat raivaavat talkoilla Mustavuoren pusikoituneen rinnealueen syksyn aikana. Syystalvella kaupunki kuitenkin päättää keskeyttää kilpailutuksen ja tilata Tampereen Rinteet Oy:ltä laskettelutoiminnan tuottamisen Hervannan laskettelukeskuksessa talvelle 2018-2019. Talkoolaisten raivaustyö ei kuitenkaan mene hukkaan. Erittäin hyväluminen talvi 2019 ja raivattu rinnealue mahdollistaa rinteen päälle kiipeämällä hyviä puuterilaskuja Mustavuoressa pitkin talvea. Tampereen kaupunki järjestää rinnetoiminnan järjestämisestä uuden kilpailutuksen keväällä 2019. Mustavuori Oy voittaa kilpailutuksen toistamiseen.
Mustavuori Oy jatkaa siitä mihin jääkausi ja Tampereen laskettelupioneerit jäivät...